Recept

Recept

Modern Flygande Jacob


12 portioner

  • 2 st gödtuppar c:a 3 kg/st
  • 4 msk curry
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 ½ burk kokosmjölk à 400 gram
  • 1 ½ dl sweet chilisås
  • 4 bananer
  • 2 pkt bacon à 100 gram
  • 1 paprika
  • 200 gram cashewnötter eller jordnötter


Stek gödtupparna i ugnen i 200 grader med köttermometer (75-80 grader)

Bena ur och stycka tupparna i grytbitar och lägg dom i en ugnssäker form.


Fräs curry och vitlök i smör i en kastrull.Tillsätt kokosmjölk och sweet chilisås.

Häll det över tuppköttet och ställ in i ugnen (225 grader) i c:a 20 min.


Skiva bananerna. Strimla och bryn baconet. Hacka paprikan.

Strö bananer,bacon,nötter och paprika över gödtuppsgratängen.

Servera med kokt ris och sallad.




Gödtupp med viltsmak



4 personer

  • 2 gödtuppsfiléer
  • 1 msk smör
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • ½ dl outspädd vinbärssaft
  • 1 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 5 krossade enbär
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk soja
  • Salt  och peppar


Bryn filèerna i smör på båda sidor i en stekpanna. Salta och peppra.

Blanda crème fraiche ,saft, vatten ,buljongtärning, enbär, timjan och soja i en traktörpanna.

Lägg i filèerna och låt koka under lock ca 10 min.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

Mårtens tupp

8 personer

  • 1 gödtupp c:a 4 kg (0,5 kg / person)
  • 1 hg katrinplommon
  • 4 st medelstora äpplen
  • salt
  • svartpeppar
  • kinesisk soya


Skala och kärna ur äpplena. Gödtuppen fylles med äpplen och katrinplommon. Därefter gnides tuppen in med soyan , saltas och kryddas. Fågeln placeras i en stekpåse som man punkterar i ovankant med en kniv. Sätt in fågeln i ugnen med en köttermometer i bröstsidan intill bröstbenet. Ugnstemperaturen skall vara 175 grader. När termometern visar 75 – 80 grader,ta ut fågeln.


Använd skyn i påsen för att tillreda en god sås.


Tranchera fågeln och servera med hasselbackspotatis,rödkål och äppelmos.

 Örtbakad rådjursstek

6 - 8 personer

  • 1,2 - 1,6 kg rådjursstek
  • 5 dl kött- eller viltbuljong med kantareller
  • 0,5 dl honung
  • 2 msk olja
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 msk hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 1 - 2 msk maizenaredning för mörka såser


Bind ihop steken. Koka upp buljongen i en gryta lägg sedan i steken och låt sjuda under lock i c:a 10 min. Ta upp steken och låt den rinna av. Lägg steken i en ugnsfast form och stick i en köttermometer. Blanda honungen med olja , örtkryddor , salt och peppar. Bred blandningen över steken. Tillaga i nedre delen av ugnen på 175 grader. Späd med buljongen efter ett tag och ös steken några gånger under tiden. Vid 55 - 60 grader är steken klar. Skär upp steken i tunna skivor. Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon minut.

Tupp Wallenbergare


4 portioner

  • 500 gram gödtuppsfärs
  • 4 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 2 dl rivet vitt bröd

Vispa samman alla ingredienser utom det rivna brödet till en jämn och kletig smet. Forma 8 st biffar och vänd dom i det rivna brödet. Stek på medelvärme tills en gyllenbrun yta uppstår. Servera med rårörda lingon , små gröna ärtor och potatismos.


Potatismos

  • 800 gram potatis
  • c:a 3 dl varm mjölk
  • 50 gram smör
  • salt socker och vitpeppar


Koka potatisen. Stöt eller pressa potatisen, vispa ner övriga ingredienser.